søndag 16. juni 2013

Tuttkillen

Vi hade köpt in tuttar inför födseln i fall han skulle vilja ha det. Råden som ges för nyfödda är att man ska vänta med att introducera tutte tills amningen är etablerad och babyen har bra sugteknik, detta för att babyen inte ska bli sugförvirrad. När det gäller prematura är det helt andra råd. Oseas föddes innan sugreflexen utvecklades, för att stimulera den fick han tutte från dag en. Först fick han en liten prematurtutte, den gillade han inte så mycket och spottade fort ut den. När han däremot fick en normal nyföddtutte blev det något helt annat. Den gillade han verkligen. Så där var karriären för tuttkillen igång. Nu 2 år och 4 månader senare älskar han fortfarande sin tutte. Vi har infört en del restriktioner, tutten får bara användas när man ska sova. Det har inte varit några problem, att sluta helt däremot blir nog något helt annat när den dagen kommer.

Det tog väldigt lång tid för Oseas att lära sig koordinera att suga, svälja och andas. Det är nog en kombination av att han var prematur samt att han har kiss-syndrom med låsningar. Det är vanligt att det påverkar sugreflexen.

Här kommer kort på lilla plutten med prematurtutten och så nyföddtutte, som ju ser gigantisk ut i hans lilla ansikte. Men för er som sett en sån nyföddtutte så vet ni att de inte är stora alls.



2 kommentarer:

gunilla sa...

Hur gammal e han med nyföddtutten? E kvar på sjukhuset juså där va?

Marina sa...

1, 5 vecka ca tror jag