mandag 22. juli 2013

Hörsel och syn

Det är vanligt att prematura får problem med hörsel och/eller syn. På grund av detta får prematura babyer och barn extra kontroller av detta. De första syntesterna som togs av Oseas var normala. Det var ett test som heter rød refleks:(dvs en undersøkelse der legen lyser inn i øynene med et oftalmoskop (instrument for å undersøke øyets indre). Hvis det ikke er rød refleks, kan det tyde på en fortetning i øyets linse (grå stær) eller en svulst. Begge deler er meget sjeldne tilstander hos nyfødte).

Det första hörseltestet gjordes på sjukhuset. Ett extra hörseltest där han fick några hörlurarpå öronen och elektroder fastklistrade på huvudet. Han fick inte godkänt på ena örat på första testet, det gjordes om igen och då fick han godkänt på bägge. Han har haft perioder med nedsatt hörsel pga vätska i öronen. Sitt andra levnadsår hade han stora problem med återkommande öroninflammationer,  och hade extra uppföljning av öron-näsa-hals-specialist. Men med ett så bra språk han har fått nu så hör han garanterat bra nu.

Som jag nämnt tidigare så fick han solnedgångsblick vid 1, 5 månads ålder. På ungefär samma tid bötjade han få blödningar i ögat. Det visade sig vid att vitan blev helt röd. Det var alltid i höger öga. Första gången trodde jag han hade råkat riva sig med en nagel. Men så fick han det fler gånger. Läkarna var inte säkra på vad det kunde vara, men trodde att han hade känsliga blodkärl. Det kollades upp om han hade för högt tryck i ögat, men inget tydde på det. När han var 5 månader gammal gjordes en undersökning av ögat med hjälp av ögondroppar som öppnar ögat så det går att se in. Allt såg normalt ut vid denna undersökningen. Oseas hade sen utveckling av synkontroll. Det tog lång tid innan han kunde fästa blicket och följa ett föremål. Blickkontakt kom länge efter förväntat, också med tanke på korrigerad ålder. Vi gick ett ark som såg ut som en schackbräda, detta skulle vi träna honom med. Han visade lite interesse för det, men tränade gjorde vi. Vid 6 månaders ålder 4 korrigerat, så kunde han i alka fall fästa blicket. För då lämnade jag in schackbrädet igen. Efter detta var det inget som fick oss föräldrar att tro att han hade dåligt syn. När han blev inkallad till synskontroll vid 17 månaders ålder så var vi säkra på att det skulle gå bra. Men det visade sig att han var långsynt/översynt. Alla babyer är det, men han var det mer än förväntat. + 4, 5-5 på bägge ögonen. På grund av hans historia så bestämdes det att avvänta med glasögon och se om synet utvecklades ytterligare. Efter att vi visste att han såg dåligt började vi plötsligt se massa tecken på det.

Motoriskt var han extremt försiktig. Han började gå vid 17 månader men valde länge att krypa. Han kröp ned för mattkanter högre än 2 cm, han kröp över trösklar, han kröp nedför småbackar utomhus. Kunde skilja bara 10 cm i höjd på flera meter, ändå valde han att krypa. Jag tror att detta var för att han inte såg och inte kunde bedömma höjdskillnaden. Pussel var också väldigt svårt. Han var duktig finmotoriskt så vi kunde inte förstå detta. Men klart det är svårt att lägga pussel näf man ser dåligt på nära håll.

2 år gammal var han på ny synkontroll. Synet hade inte förbättrats och han hade dessutom börjat skela. Det blev bestämt att han skulle få glasögon. Dagen efter var vi hos många optiker och letade glasögon. Han var visdt extra svår att hitta glasögon till. För med sin hydrocephalus så har han ju väldigt brett huvud, men näsan är ändå bara eb 2-årings. Dvs, inte mycket att hänga glasögonen på. Till slut hittade vi ett par jättebra glasögon. Ett par jättelätta och smidiga gjorda av titan, av märket Lindberg. Pga att han skelar så får vi bidrag från NAV. De täcker 430 kr av bågen och hela summan på glas och eventuella reparationer. Bågen kostade 3000 kr så vi betalade 2500 kr själva. Jag trodde det skulle bli svårt att få honom att ha på sig glasögonen. Men från första dag så har han älskat dem. Första kvällen började han gråta för att han var tvungen att ta av sig glasögonen när han skulle sova.

2 kommentarer:

Carro sa...

Hej! Det var länge sedan jag var inne hos dig nu, vilken liten snyggning han har blivit! Med glasögon och allt :-) Stora killen!

Hoppas att ni har en skön sommar!

KRAM

Anonym sa...

Anbefaler deg å også lese litt om Dyspraksi. Se f.eks. dyspraksi.no