lørdag 13. juli 2013

Elimination communication EC

"EC (elimineringskommunikation) innebär att svara på bebisens signaler och rutiner för kiss och bajs och då erbjuda till exempel en potta. Bebisar föds med att kommunicera när de behöver kissa och bajsa, precis som de säger till när de är hungriga, trötta och vill ha närhet. Du som är nära barnet kan lära dig få koll på signaler och rutiner och då erbjuda barnet en potta istället för en blöja att göra ifrån sig i.Många föräldrar som kör EC säger att de efter hand får en känsla för när bebisen behöver kissa och bajsa och intuitivt vet när det är dags" Detta är hämtat från blöjfri bebis. Där kan du läsa mer om detta http://www.blojfribebis.se/

Prematura babyer föds med omogna tarmar. Oseas tarmar skulle ha mognats i 2 månader till, innan de var redo för mjölk. Men så blev det inte. Det gick relativt bra för honom att vänja sig vid mjölk. Jag hade planlagt att fullamma i 6 månader. Men redan 4 dagar gammal fick han tillskott i mjölken. När prematura går ned över 10% måste de få det. Då vägde han 1600g. Detta påverkade såklart matsmältningen, och det var hårdare för honom att få magen att fungera. Han låg alltid uppkopplad med ett pulsoxymeter som var kopplat till ett larm. Det reagerade varje gång pulsen eller syresättningen föll utanför gränserna. När han skulle bajsa så tog han i så hårt att pulsen ökte och syresättningen sjönk. Detta gjorde naturligtvis att ett högljutt alarm startade. I eftertid har jag tänkt på att det kanske var så lätt med EC med honom för att han så tidigt fick denna betingningen. Hur många kan starta med EC i vecka 32 liksom.

När vi kom hem så var han väldigt lätt att läsa med tanke på avföring. Vi märkte fort att det var lättare för honom att bajsa i upprest position. Så när vi såg att han behövde bajsa så höll vi upp honom så, med blöja på. När han växte ur prematurblöjorna började vi köpa in tygblöjor. I förbindelse med att vi började med tygblöjor så kom jag över en artikel på nätet som handlade om EC. När jag läste om det så kändes det så naturligt. Det var ju till en viss del det vi redan gjorde. Så när han signaliserade sitt behov för att tömma sig, började vi bålla honom över toalett eller potta istället. Sen dess har jag bytt max 8 bajsblöjor. I början var det bara bajs vi hade fokus på. Men efterhand började vi även rutinpotta efter mat och sömn. Och plötsligt började han signalisera kiss också. När han var runt 10 månader korrigerat så utvecklade han sitt egna ljud för kiss/bajs. Då gjorde han pruttljud med munnen. Han gjorde inte skillnad på kiss och bajs, men vi kunde ändå läsa hans kroppsliga signaler så att vi förstod. Vi hade alltid en potta med oss vart vi än var, och den har använts på de flesta ställen. När han var 15 månader korrigerat så slutade vi använda blöja på dagen. Och vid 18 mån korrigerad ålder valde han att sluta med nattblöja. Det var lite sorgligt att packa undan alla fina tygblöjor, jag trodde absolut de skulle användas längre. Men det var hans val att sluta och det respekterade vi självklart. Aldrig att jag skulle tvinga på honom en blöja om han inte ville.




Ingen kommentarer: