lørdag 16. november 2013

Försenad motorisk utveckling, del 1

På grund av prinsens kraftiga låsningar i nacke, rygg och bäcken blev han väldigt stel i kroppen. Detta gjorde det naturligt nog svårt för honom att utvecklas normalt motoriskt.

Lyfta huvudet i magläge
Vi fick tidigt höra att han var alldeles för svag i nacken och att vi skulle träna honom mer. Men det var helt omöjligt att få honom att lyfta huvudet i magläge. Han lyfte det helt snett och skrek högt när han gjorde det. Hela det lila ansiktet skrynklades ihop, han blev helt röd och skrek för full hals varje gång vi försökte få honom att lyfta huvudet. Behöver jag säga att vi inte klarade att tvinga honom till det. Jag tog upp det med bvc/hs och fick höra att det var för att det var så tråkigt för honom att inte se så mycket så vi skulle försöka på skötbordet så han kunde se vårat ansikte framför sig. Men jag kan lova att en 2,5 kilos baby skriker inte så mycket och så fort för att han är uttråkad. Han skrek av smärta. Jag hade dock aldrig hört om att spädbarn kunde ha låsningar i nacken som hindrar dem att lyfta huvudet, så jag misstänkte aldrig det. Jag är så glad för att vi blev tipsade om just detta, för vem vet hur mycket smärta vi hade kunnat utsätta honom för innan det upptäcktes annars. Efter första behandlingen lyfte han huvudet så fint och tittade runt sig. På kortet nedanför kan ni se honom innan och efter behandling, korten är tagna med bara några dagars mellanrum. Eftersom han fick återfall så tog det ytterligare två månader innan han kunde lyfta huvudet problemfritt. Men när han var 6,5 månad så klarade han av att lyfta huvudet.


Rulla runt
När han var runt 6 månader så rullade han från magläge till ryggläge... trodde jag. Men sjukgymnasten förklarade att han bara ramlade runt. Eftersom han inte var så stark i magläge så kunde han inte hålla upp kroppen, och ramlade då mot sin svaga sida, och runt på ryggen. Detta blev tydligt när han blev starkare i magläge, då kunde han inte längre rulla från mage till rygg. Eftersom han var så stel i ryggen så låg han aldrig och fångade sina egna fötter, och liksom rullade ihop sig som man ser många spädbarn gör. Det är förstadiet till att rulla från rygg till mage, och den tekniken som ska användas. Så vi tränade honom mycket genom att hjälpa honom upp med benen och vrida bäckenet mot sidan, då klarade han att låta överkroppen följa efter. Efter lång tid med träning så klarade han av att rulla från rygg till mage. Men han hade helt fel teknik. Hans stela rygg gjorde det omöjligt för honom att dra upp benen, så istället kastade han sig runt med överkroppen i en översträck med ryggen, och så följde benen efter. Detta var inte bra med tanke på låsningarna i ryggen, så vi fortsatte att träna den "riktiga" tekniken. Vi lyckades dock aldrig få honom att rulla på rätt sätt. På videon nedan är han 7 månader och har precis börjat rulla.



Ålar frammåt
Som han kämpade för att komma frammåt. Motivationen var stor, det var så mycket han ville utforska. Det första han lärde sig var att pivotera, som sjukgymnasten kallade det. Då roterade han runt sig själv i en cirkel. Så lärde han sig att åla bakåt. Sköt in sig i ett hörn. Och så plötsligt en dag kom det, när han var 9 månader gammal så ålade han flera dm frammåt. Och han var överlycklig. Han drog sig fram med armarna. Och även här hade han helt fel teknik. Han fick översträck i ryggen som inte var bra för låsningarna. Men där och då var vi överlyckliga hela familjen, och allra mest vår lilla prins. Han var så stolt och lycklig över att kunna komma frammåt, som ni kan se på kortet nedanför


Ingen av dessa motoriska färdigheter kom av sig själv. Det var lång tid med daglig träning efter råd vi fick av sjukgymnasten. Men när han väl hade lärt sig det, så kunde han den nya färdigheten fort. Detta var hans första år. Det nästa som skulle komma var att lära honom krypa. Eftersom han inte hade en bra teknik när han ålade så förstärkte han översträcken i ryggen och låsningarna som orsakade dem. Så då fick vi träna massa på att lära honom krypa istället, och det var inte lika lätt. Han var helt nöjd med det sätt han hade upptäckt för att komma frammåt på. Men det skriver jag mer om i ett annat inlägg.